ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Ayni ve nakdi yardımlara ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

08/10/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Bugün sayısı 70 milyonu geçen vatandaşlarımızın büyük bir kısmı açlık sınırında yada altında, diğer büyük bir kısmı da yoksulluk sınırında yada biraz üstündeki seviyede yaşamaktadır. Sadece küçük bir dilim rahat bir hayat sürmektedir. Korunması gereken aç ve fakir milyonlarca kitle, ülkemizde yükseldiği öne sürülen refah seviyesinden çok ama çok uzakta adeta hayata tutunma mücadelesi vermektedir.

Bunun bilincinde olan gelmiş geçmiş hemen bütün hükümetler, bu fakir kitleye yönelik bir çok koruyucu/destekleyici programlar, projeler gerçekleştirmişlerdir. Ayni ve nakdi yardımlar da aynı kapsam içindedir. 80’li yılların başlarında kurulan ve serbest seçimle işbaşına gelen Anavatan Partisi’nin kurduğu hükümet ise, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı marifetiyle bu ayni ve nakdi yardımlara daha bir resmiyet kazandırmış idi. Başında olduğunuz hükümetler döneminde de, devam eden bu uygulamalara adı geçen Vakıftan başka ayrıca Bakanlıklar ve/veya bağlı kurumlar ile yerel yönetimler de katılmışlardır.

Yukarıda belirttiğim hedef kitlenin ülkemiz zenginliklerinden daha fazla pay alabilmesi için onlara öncelikle iş alanı açmak, üretici konuma getirmek, üretim kademesi içinde ise üretkenliklerini artırmak temel esas olmalıdır. Ancak buna rağmen, bu yol izlenmese de, izlenemiyor olsa da, siyasi rant hesabının güdülmediği/güdülmemesi gerektiği şartı ile mevcut uygulamalara karşı çıkmak gibi bir düşüncemiz yoktur. Bu cümlelerden hareketle, son yıllardaki sosyal yardım uygulamalarının ne kadar geniş bir kitleye hitap ettiği, ne kadarına ulaştığı, bu sosyal sorunun çapını ve derinliğini görmek açısından da önemlidir.

Bu hususlar çerçevesinde;

1- 2000 ve 2008 yılı dahil olmak üzere bugüne kadar yıllar itibarıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden kaç kişiye, ne kadar ayni ve nakdi yardımlar yapılmıştır?

2- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı haricinde yıllar itibarıyla, 2000 ve 2008 yılı dahil olmak üzere Bakanlıklar ve/veya bağlı kurumlar ile yerel yönetimler kaç kişiye ne kadar ayni ve nakdi yardım yapmışlardır?

3- 2000 ve 2008 yılı dahil olmak üzere bugüne kadar yıllar itibarıyla sivil toplum örgütleri, sosyal amaçlı yardım kuruluşları kaç kişiye ne kadar ayni ve nakdi yardım yapmıştır?

4- 2008 yılının Ekim ayı ile 2009 yılının Nisan ayı arasındaki aylarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaç kişiye ne kadar ayni ve nakdi yardım yapmıştır?

5- 2008 yılının Ekim ayı ile 2009 yılının Nisan ayı arasındaki aylarda Bakanlıklar ve/veya bağlı kurumlar ile yerel yönetimler kaç kişiye ne kadar ayni ve nakdi yardım yapmıştır?

6- 2008 yılının Ekim ayı ile 2009 yılının Nisan ayı arasındaki aylarda sivil toplum örgütleri ve sosyal amaçlı yardım kuruluşları kaç kişiye ne kadar ayni ve nakdi yardım yapmıştır?

7- 2008 yılının Ocak ayından bu güne kadar aylar itibariyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaç kişiye ne kadar ayni ve nakdi yardım yapmıştır?

8- 2008 yılının Ocak ayından bu güne kadar aylar itibariyle Bakanlıklar ve/veya bağlı kurumlar ile yerel yönetimler kaç kişiye ne kadar ayni ve nakdi yardım yapmıştır?

9- 2008 yılının Ocak ayından bu güne kadar aylar itibariyle sivil toplum örgütleri ve sosyal amaçlı yardım kuruluşları kaç kişiye ne kadar ayni ve nakdi yardım yapmıştır?

,,